cikna136.Asia

!..Ciknanye deariest..!

Kadangkala..........kebetulan itu 1 titik kepada permulaan yang indah..;-)

Tabung E-Day

728 x 90 Lazada Malaysia

Resepi Ikan Bawal Sweet&Sour

Salam sejahtera&salam 1 Malaysia.

Hari ni en.suami request nak makan Ikan bawal sweet & sour so cikna sebagai isteri yang solehah haruslah menunaikan hajat en.suami.

Sebenarnya cikna masak cincai2 je xguna  khidmat en.google tau.

Jom cikna share ngan korang resepi yang super duper sedap ni. yang boleh kata sedap tu sebabnya dah banyak kali en.suami request menu yang sama....;-)
Sila cari ikan yang tersembunyi...

Ikan Bawal Masak Sweet & Sour
BAHAN-BAHAN
Ikan bawal - seekor anggaran 440g
Minyak masak 1 1/3cawan
Bawang putih - seulas
Bawang merah - seulas
Cili kisar - 4sudu
Tomato - sebiji
Limau kasturi - 3biji
Timun - 6cm
Lobak merah - 3cm
Kobis bunga - 1/3 cawan
Garam - secukup rasa
Serbuk kunyit - sesudu

CARA-CARA
- Siang ikan bawal, cuci dengan 3biji limau kasturi dan garam kemudian basuh dan toskan.
- Panaskan 1cawan minyak kemudian goreng sehingga garing ikan bawal yang telah dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit. 
- Panaskan 1/3cawan minyak ke dalam kuali lain, kemudian tumiskan bawang putih dan bawang merah yang dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan cili kisar & limau kasturi masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan semua sayur-sayuran yang telah dipotong dadu tadi.
- Curahkan ke atas ikan bawal yang telah digoreng tadi
- Taburkan daun sup/ketumbar (sekadar hiasan)














5 ulasan:

  1. punya lah penuh dia punya syr2 sampai tak nampak ikan bawal tu... meriah

    BalasPadam
  2. ikan bawal ni fav sy msk apa je sy bantai semuanya hahahaha

    BalasPadam
  3. try bawal lah plak pasni . biasanya hana masak kerapu sweet sour

    BalasPadam

Komen dari yang HENSEM dan COMEL.......;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...