cikna136.Asia

!..Ciknanye deariest..!

Kadangkala..........kebetulan itu 1 titik kepada permulaan yang indah..;-)

Tabung E-Day

728 x 90 Lazada Malaysia

Jangan dibazirkan ubat itu

Salam Sejahtera & Salam 1 malaysia

Haii all's pe kabo sume harap2 baik la hendaknye, 

Semalam tepat jam 6.35petang abah dah boleh kua wad. Banyak kali jugakla doktor tanya "pak cik nak balik ke" abah pun apa lagi laju je mengangguk siap janji lagi kalau sakit pak cik datang hospital. Oksigen ditanggalkan abah kena rehat jap pastu nurse cek tekanan jantung, alhamdulillah abah melepasi tahap yang diperlukan so abah pun tersenyum riang sebab boleh balik,huhuu.....

Memandangkan guna GL xpayahla susah2 Cikna nak kena selesaikan bayaran ke lobi kecemasan just passing GL kat nurse yang bertugas kat wad tu je. Bila pesakit keluar lepas dari waktu ofis hour sebarang bayaran kena buat kat lobi kecemasan. Kan senang kalau boleh guna HRMIS.

Mummy pimpin abah, adik bawa barang, Cikna g amik ubat. Amacam teratur tak pembahagian tugas kitaorang. Masuk Farmasi orang xde tapi Cikna kena tunggu dlm 5minit gak la sebab farmasis tu nak prepare ubat2 abah yang tertera kat slip dalam 12 jenis ubat. Bila farmasis tu bagi ubat, nah xcukup tangan nak pegang seb baik dalam handbag ade plastik, sumbat dalam plastik padat giler ada la 2,3 ni ubat Cikna pegang je. 

Kua farmasi selisih la ngan nurse yang jaga abah, kebetulan dia nak balik. Sembang punya sembang, Cikna tunjukla seplastik ubat abah dia pun senyum je. Cuma satu pesanan dia ubat "iberex folic" makan ikut arahan sebab ubat tu mahal kalau kat farmasi lua 2papan(12biji) RM38.00. 

Kalau g hospital@klinik kerajaan korang perasan tak ade kotak pemulangan ubat, mana2 ubat korang yang tak habis tu jangan dibuang tapi masukkan la kat kotak pemulangan ubat mungkin ubat ni dapat membantu pesakit yang lain tapi jangan pulak korang bagi ubat yg dah xpired.

Selesai solat, kitaorang g bahau makan siap2 shopping barang dapur sikit baru balik, abah pun dh boleh b'jalan dengan baik xde lagi pening2&semput...

P/S : JAGALAH KESIHATAN ANDA.....///


28 ulasan:

  1. semoga ayah sis diberikan kesihatan yang lebih baik ye :)

    BalasPadam
  2. tp syg nyer ramai yg x amik kesah psl hal ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin xtau kot xpun malas nak amik tau,huhuu......;-)

      Padam
  3. Semoga ayah sis terus menjadi lebih sihat

    BalasPadam
  4. betul..sayang ubat kalau tak habis..baik pulang kan ada juga manfaat untuk orang lain..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Xmembazir pastu leh tolong orang lain pulakkn.......;-)

      Padam
  5. betul..sayang ubat kalau tak habis..baik pulang kan ada juga manfaat untuk orang lain..

    BalasPadam
  6. Tok zumal kalau dapat ubat hospital memang sure akan habis sampai jumpa doktor semula ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagusla ikut peraturan, demi kesihatan kan.......;-)

      Padam
  7. sekarang baru tahu boleh pulangkan ubat.. saya buang je, sebab ingatkan dah x boleh guna sebab takut expred ke apa.. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni mesti kes xmakan ubatkan, xpe3 pasni blh pulangkan ti farmasis kat sana akan cek ubat tu ok ke x.....;-)

      Padam
  8. Pernah gak makan Iberet Folic tu.. Memang mahal.. Huhu..
    RosmizaAli.Com™

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hargailah ubat anda......;-)

      Padam
  9. Elok juga klu boleh dipulangkn semula ke hospital/klinik mana2 ubat yang tak habis kn.
    Sayang je bila tgok ubat tak habis tersimpan sampai habis tarikh luput dlm peti ais.

    BalasPadam
  10. Kesihatan adalah nikmat yang sangat besar. Hilangnya sukar nak dapat ganti yang sama seperti dulu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu, kesihatan memang perlu dijaga......;-)

      Padam
  11. owhh..iyeke?/ walaupon lya n hosp tak dpt dipisahkan..tp sikit x perasan kotak pemulangan ubt tu.. btw, tq for sharing..lps ni nk kna alert la sikit..hihi..

    semoga ayah cikna beransur sembuh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq & Amin.....

      Selalunya kat tempat kita ambik ubat akan ade kotak pemulangan ubat... kat klinik atau hospital wajib ada kotak pemulangan ubat ni sebab masa audit benda tu akan diambil kira...;-)

      Padam
  12. Semoga ayah cikna diberikan kesihatan yang baik.
    Amin..

    Jom singgh2..
    Baju Sweet Muslimah

    Jom join contest..
    Contest Review Aplikasi Android Baju Sweet Muslimah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq, link mcm xblh nk buka je.... ade masa Cikna try lagi k....;-)

      Padam

Komen dari yang HENSEM dan COMEL.......;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...