cikna136.Asia

!..Ciknanye deariest..!

Kadangkala..........kebetulan itu 1 titik kepada permulaan yang indah..;-)

Tabung E-Day

728 x 90 Lazada Malaysia

Sambal tempoyak daun kayu

Salam sejahtera&salam 1 malaysia,

Buat apa awak2 sume, masih beraya lagi ke xpe2 kitakan beraya selama sebulan.

Untuk org2 dapur, macamne dh de menu nak dimasak ke klu xde pe kata korang try buat resepi ni.

Ok utk n3 kali ni Cikna nk share cara2 buat Sampal Tempoyak Daun Kayu. Kebetulan masa balik dari kampung hari rabu ritu man sedara ade bagi tempoyak, lalu kat pasar tg piandang nmpk pakcik ni jual petai seikat 6keping rm3.50 klu 3ikat rm10, kami confirm la amik yg 3ikat tu,hahaa....;-) 

Yang lain2 tu kat umah dh ade, so kita xyah beli dh...

Resepi2 mengikut selera anda,pandai2 la korang adjust sndri la ye...

Tempoyak
Santan
Kunyit hidup@serbuk
Cili api
Ikan bilis
Petai dibelah 2
Pucuk ubi dipotong dlm 1cm
Daun kaduk potong dlm 1/2cm
Daun kunyit diracik halus
Terung pipit
Serai diketuk
Garam&gula

Kisarkan cili api, kunyit, tempoyak&ikan bilis. 
Masakkan bahan kisar, kemudian masukkan santan & semua bahan tadi. 
Jangan lupa masukkan garam&gula
Sedia dihidang bersama nasi panas 

.....SELAMAT MENCUBA.....

20 ulasan:

  1. Ya allah sedapnyaaaa. kecur air liur.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Opsss,sila thn air liur itu, nk rasa jmptla dtg rmh.... .;-)

      Padam
  2. Balasan
    1. Kann... Mkn gitu je pun dh ok sngt....;-)

      Padam
  3. err tak pandai makan bnda ni tp nenek sebelah rumah selalu masak bg ni hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap ni try la, klu xnk pos la kt sini...;-)

      Padam
  4. Saya suka ... Rasa nyer masakan n9 nie ...
    Penambat selera nie ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Klu n.9 cili api kena lebih.... Nak2 mkn masa nasi tgh panas....;-)

      Padam
  5. Knpe xsuka butik azila dear?

    BalasPadam
  6. baca tajuk je, terus terhenti kat situ.. daun kayu..?? hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Daun kg Pha Is.... Ape la yg difikirkan smpi t'hnti tu, kira ok la mkn daun kayu dr mkn daun terup,huhuu...;-)

      Padam
  7. masa dok umah sewa hampir setiap minggu mkn ni bila house mate bawa balik dr kgnya di rembau ... rindu pula nak merasa ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom poiee rombau,huhuu....bila dpt mkn ni terasa nikmatnye...

      Padam
  8. sedapnya...boleh 2 pinggan mkn ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Btl tu, xmkn nasi pun xpe....;-)

      Padam
  9. makanan apa ni? tak penah dgr

    BalasPadam
    Balasan
    1. Skunk dh prnh dgrkn try la buat mesti xpndng bnde lain dh.....^_^

      Padam
  10. Sedapnya makan ngn nasi panas.x pandang dah kiri kanan...

    BalasPadam
  11. waaarrggghhhh lama x mkn sambal tempoyak...

    BalasPadam
  12. makan dgn nasi panas , perghhh ... meleleh air liur ...

    BalasPadam

Komen dari yang HENSEM dan COMEL.......;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...