cikna136.Asia

!..Ciknanye deariest..!

Kadangkala..........kebetulan itu 1 titik kepada permulaan yang indah..;-)

Tabung E-Day

728 x 90 Lazada Malaysia

Resepi Donut Mudah dan Sedap

Salam sejahtera & salam 1 Malaysia,

  Memandangkan ni minggu2 akhir persekolahan, exam pun dah lepas so hari ni kami buat kelas masakan je. Menu utama donut&air tembikai. 

Resepi donut gebu gebaszzz

1cawan Tepung gandum 

1sudu besar gula

1sudu besar susu pekat

1/2sudu yis

Secubit garam

5sudu besar air suam

Cara-cara

Cara pertama

Satukan semua bahan&uli hingga tiada tepung yang melekat di jari.

Cara kedua

Satukan air suam&yis hingga yis mengembang kemudian masukkan semua bahan&uli adunan. Diamkan 1/2jam kemudian tumbuk doh kemudian bentukkan. Tggu 10mnt kemudian goreng hingga masak. Toskan & salutkan dengan gula.

Cikna guns cara yg senang satukan semua bahan.

Lenguh tangan menguli

Hasil kerja diaorang

Adunan semakin mengembang

Kembang & mengembang

Bentuk&rehatkan setekita
Sorang dapat 2 ketul
Cikna pun buat jugak tau

Dah kembang kita goreng

Gula diblander then salutkan 

Donut yang lembut

Ade lebih Cikna try buat roti ulat bulu eyhh menjadi plak

Sedap gilerrr.....

Geng donut bantat.... Dah elok adunan menjadi tangan tu automatik jadi gatal sudahnye adunan merajuk. Sudahnye makan la donut yang keras.

11 ulasan:

  1. RAJINNYA MENDONUT SEDAP TU...

    BalasPadam
  2. ekekeke... x pe janji diorg belaajr kn cik na..

    BalasPadam
  3. yg budk donut keras tu muka snyum jer hihi redho jer donut keras hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cikna yg paksa diaorg senyum, pastu makan donut keras.... pengajaran tu,huhuu.....;-)

      Padam
  4. Cikna macam best je buat donut dgn adik2 ni. Pandai dorang. Hihi :D

    BalasPadam
  5. Keh3x. Kesian kat budak-budak yang buat donut bantat tu. Tapi takpa dik... akak (eh, aunty ke?) ni dari muda sampai la ni tak pernah buat donut sendiri. Main tunjuk kat kedai jerk :)

    BalasPadam
  6. woaaah buat2 terus goreng then ngap.. bestnya =D

    BalasPadam
  7. Lama tak mendonat .....tengok ni teringinlak nak buat cikna

    BalasPadam
  8. Lama tak mendonat .....tengok ni teringinlak nak buat cikna

    BalasPadam

Komen dari yang HENSEM dan COMEL.......;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...