cikna136.Asia

!..Ciknanye deariest..!

Kadangkala..........kebetulan itu 1 titik kepada permulaan yang indah..;-)

Tabung E-Day

728 x 90 Lazada Malaysia

Tips ketika menghadiri sesi temuduga

 Alhamdulillah, sedar xsedar dah 8tahun Cikna bekerja di sektor kerajaan, 5tahun lagi naik pangkat secara time-based, pangkat@gred ape ye kita nanti kan 5tahun akan datang. Pada Cikna inilah satu tempoh yang agak lama mampu untuk Cikna bertahan, kalau dulu disektor swasta paling lama pun xsampai setahun.

 Kali ni Cikna nak kongsi tips-tips ketika menghadiri sesi temuduga:-
 # Tepati masa.
 - Yang ni memang penting, sebab tu orang kata "MASA ITU EMAS". Temuduga pukul 9pagi, pukul  8.30pagi dah ade kat tempat temuduga atleast boleh touch up2 mane yang kurang....;-)
 # Berketrampilan menarik.
 - Muka xcantik@kacak tak mengapa janji kita kemas&bersih. Majikan mana yang nakkan pekerja          selekeh.
# Berkeyakinan
 - Xmo leweh2 k. Duduk tegak, sentiasa senyum & berfikiran positif.
# Tahap kelulusan
- Sekiranya memohon jawatan yang berkelulusan SPM, sila lampirkan sijil SPM sahaja walaupun anda berlelulusan PhD. Sebelum Cikna kena temuduga ritu pekerja SPA ada buat post mortem siap bagitau untuk jawatan N17 hanya memerlukan kelayakan SPM sahaja, selain dari SPM sila beransur dari sini.
# Menipu
- Sapa sangka dengan menipu pun boleh mohon kerja. Menipu yang Cikna maksudkan ni menipu secara positif, andaikan semasa hari temuduga kita kurang sihat jangan tunjukkan kita xsihat just smile.
# Berpengetahuan.
- Ambil tahu skop bidang tugas kerja yang dimohon. Kaji struktur pentadbiran, luaskan minda dengan pengetahuan semasa.

SEMOGA BERJAYA..........;-)

14 ulasan:

  1. Balasan
    1. Cikna sndri xsangka.......;-)

      Padam
  2. Balasan
    1. typing error, nk save tertekan post.... Huwaaa,kena edit smla ni.....;-(

      Padam
  3. Akak apply spa ke? saya tengah cari kerja kat sektor kerajaan jugak ni :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Under SPP, good luck ye Anis.............;-)

      Padam
  4. Kita tak pernah pergi interview. Mesti nervousss!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cikna pun jnis nerves tapi belagak cam cool,huhuu......;-)

      Padam
  5. thanks for the info. :) insya-ALLAH akan dipraktikkan.

    BalasPadam
  6. bagus perkongsian ini, berguna untuk mereka yang nak menghadapi temuduga.. heee

    BalasPadam
  7. Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 226
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hai & tq.....
      Cikna dh lama follow sis......;-)

      Padam

Komen dari yang HENSEM dan COMEL.......;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...